Fungování majáků

21.01.2010 14:19

 

Roomba komunikuje s majáky prostřednictvím rádiových frekvencí (RF) a hledá jejich odpověď tvořenou infračervenými (IR) paprsky. Roomba si každý maják na začátku úklidu očísluje a vytvoří si tak plán, kolik majáků je v místnosti a kolik jich musí projet, než zajede do dokovací stanice.

Tento proces začíná od nuly na začátku každého nového úklidu. Takže pokud potřebujete změnit umístění majáku, Roomba se této změně při dalším úklidu automaticky přizpůsobí. (Nepřemísťujte však maják během úklidu, Roomba by pak na něj nemusela reagovat.) Pokud v majáku během úklidu vyměníte baterie (a Roomba už ho před tím zaregistrovala), dojde k resetu paměti a nebude při tomto úklidu již  fungovat. Funkce se obnoví při dalším úklidu.

V režimu lighthouse, se maják chová jako virtuální dveře, které se otevřou až tehdy, když vyšle Roomba signál, že má uklizeno. Projíždění Roomby přes maják probíhá v 5 krocích:


1. Robot rozhodne, že je to hotový úklid aktuální místnosti.
2. Robot žádá maják zapnout infračervený (IR) "traktor paprsků" (uvedeno v zelené a modré barvě dole) pomocí rádiových frekvencí (RF)
3. Robot stále uklízí, dokud nenajde IR paprsek a pak pomalu najíždí na maják, až se dostane na jeho halo (kruhová záře kolem majáku).
4. Robot navazuje na majáku na halo a přejíždí do druhé místnosti.
5. Poté robot vypne IR paprsky v majáku.

Tento proces se opakuje u každého majáku, který robot najde během úklidu.


Zajíždění do dokovací stanice při použití majáků

Když jsou používány majáky, Roomba bude ignorovat signály z domovské základny, dokud neprojede všemi nalezenými majáky. Majáky také usnadňují Roombě návrat do základny. Nesmíte tedy Roombu v průběhu úklidu (s použitím majáků) ručně přenášet, jinak narušíte uklízecí proces a nemusí dojít k zajetí do základny.


Umístění majáků.

Ujistěte se, že neexistují žádné překážky do 1 metru na přední straně majáku.

Ujistěte se, že neexistují žádné překážky, kolem stěn majáku. Robot musí být schopen najít a sledovat IR paprsky a také najít a sledovat halo (záři kolem majáku).

 


Pokud je to možné, orientujte maják tak, aby IR paprsky směřovaly do otevřených prostor.

 

MÉNĚ VHODNÁ VARIANTA
 

LEPŠÍ VARIANTA
 

 

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode