Nejdůležitější informace pro první použití

21.01.2010 12:40

 

Umístění základny

 

Umístěte základnu na dobře přístupné místo u zdi – ideální z každé strany cca 50 cm volný prostor.

Pokud umístíte základnu na plovoucí podlahu nebo lino, je lepší základnu ze spodu zafixovat (lepicí páskou, protiskluz. kolečky atd.), aby nedocházelo k posouvání při nájezdu Roomby. Základna by neměla být umístěna na příliš teplém místě (topení, přímé slunce). Baterie v Roombě se při nabíjení totiž zahřívá (podle amerických uživatelů dokonce více, než je provozní optimum) a zbytečně vysoká teplota by mohla snížit její životnost.

Údržba baterie:

Před prvním dobíjením se doporučuje nechat Roombu úplně vybít a následně odnést ručně na základnu. Poté může, ale nemusí proběhnout 16-ti hodinový dobíjecí cyklus. Tento cyklus spouští sama baterie, nelze spustit manuálně. Na americkém fóru nicméně doporučují nechat poprvé Roombu v nabíječce alespoň 16 hodin, i když už svítí zelená Led dioda. Pokud je 16-ti hodinový cyklus spuštěn, nesmí být přerušen, jinak může dojít k poškození baterie.

Roomba používá NiMH baterie. Je tedy nutné, aby byla neustále připojena k základně, pokud nepracuje. Ideální u těchto baterií je časté používání , dále se doporučuje jednou za týden nechat baterii úplně vybít, aby nedocházelo k rychlému snižování kapacity a Roombu pak ručně donést na základnu. Další informace >zde<

Pokud plánujete Roombu delší dobu nepoužívat (dovolená atd., kdy odpojujete základnu z elektřiny), vyjměte baterii a uložte ji na chladném suchém místě. Po umístění zpět do Roomby zřejmě proběhne 16-hodinový dobíjecí cyklus.

Údržba robota:

Po každém úklidu vysypte sběrný koš a vyklepte prachový filtr (pro čištění filtru se dobře osvědčil kartáček s jemnými štětinami nebo stlačený vzduch). Výrobce doporučuje po každém třetím úklidu vyčistit kartáče a přední kolečko (viz manuál). Podle majitelů Roomby na americkém diskusním fóru je však lepší čistit kartáče po každém úklidu. (Šetříte baterii a snižujete riziko vniknutí nečistot do převodovky, což by mohlo vést k jejímu zničení). Také je potřeba jednou za čas vyčistit velká kola a to tak, že je zatlačíte do robota a vyčistíte vzniklou štěrbinu kartáčkem. Usazuje se tam poměrně dost prachu. Každodenní údržba trvá max. 5 minut.

Nejčastější závady:  Nejčastější (a podle uživatelů na americkém fóru i relativně jedinou) závadou je u Roomby zničení převodovky v důsledku vniknutí nečistot. V případě závady (pokud máte Roombu od oficiálního distributora v ČR) volejte infolinku technické podpory IROBOT: 840 111 220 (9:00 - 17:00).

Použití funkce virtual wall:

K modelu 555, 563 PET je dodávána virtual wall, díky níž Roombě vymezíte prostor, který chcete uklidit. Neumísťujte VW do blízkosti základny, mohlo by dojít k rušení signálu a znemožnili byste Roombě zaparkovat.

Použití funkce Maják:

Dodáváno k modelu 581. Tato funkce umožňuje rozdělit byt do několika sektorů a zefektivnit tak úklid. Tímto způsobem dokáže Roomba uklidit celý byt bez vaší přítomnosti a vrátit se zpět do základny. Maják drží Roombu ve vymezeném prostoru a teprve když Roomba vyhodnotí, že má tuto část uklizenou, vyšle k Majáku radiový signál a ten ji pustí do dalšího sektoru. Roomba na začátku úklidu zjistí, kolik Majáků je zapnuto a nezajede zpět na základnu, dokud všemi registrovanými majáky neprojede. Majáky také pomáhají Roombě při návratu na základnu.  

 Více informací o používání majáků najdete >ZDE<.

 

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode