Základní informace o vysavači Roomba

21.01.2010 10:38

Roomba pracuje se systémem proti sobě rotujících kartáčů. Hlavní kartáč má otáčky 1000 za min., gumový kartáč 1600 otáček za minutu. Tím je zajištěna výborná účinnost i při vysávání koberců. Dále Roomba disponuje bočním kartáčem, díky jemuž vymete prach i z rohů a krajů místnosti. Tento kartáč je účinný hlavně na dlažbě a plovoucích podlahách, na kobercích je třeba kraje jednou za čas vysát běžným vysavačem. Drobný problém se může vyskytnout v místech přechodu mezi kobercem a podlahou, kde Roomba občas nechá smetí, protože kartáče nedoléhají až na zem. Sběrná nádoba má sací výkon 30 W, což by se mohlo zdát málo, ale díky rotujícím kartáčům je to naprosto dostačující hodnota.

Pohyb Roomby se zdá být na první pohled nahodilý, ale ve skutečnosti jde o propracovaný algoritmus, kterým se vývojáři z Irobotu inspirovali u včel a vos (ty ho používají při orientaci v neznámém prostředí). Tím by mělo být zajištěno pokrytí plochy až 99%. Toto pokrytí však Roomba splňuje pouze tehdy, pokud není v prostoru příliš mnoho překážek, které jí algoritmus narušují. Je tedy dobré místnost trochu připravit, jinak se stává, že Roomba některá místa vynechá a v jiných se "motá" zbytečně dlouho.

Na začátku úklidu si Roomba změří velikost místnosti a podle toho přizpůsobí dobu úklidu. Tato doba je u průměrně velké místnosti asi 25 minut, ale jen v případě, že může Roomba na konci úklidu zajet zpět do základny nebo přejet maják. Pokud ji zavřete do místnosti bez základny nebo majáku, je tato doba delší.

Roomba při úklidu využívá 38 různých senzorů, díky nimž se 67x za sekundu přizpůsobuje prostředí. Ke zjištění překážek používá Roomba nárazníkové čidlo, avšak před nárazem zpomalí a překážky se jen dotkne. Hůře detekuje černé nebo úzké předměty, do kterých občas naráží větší silou než je obvyklé.

Roomba obsahuje NiMH baterii. K zajištění její dlouhé životnosti je třeba, aby byla Roomba neustále pod napětím. Pokud tedy nepracuje, musí být připojená k dobíjecí základně. Dále je třeba baterii jednou za týden zcela vybít, aby nedocházelo k rychlému snižování kapacity.

Virtuální zeď a maják. Díky virtuální zdi lze Roombě vymezit prostor, kde má uklízet a kam naopak nesmí. Maják lze přepínat do módu virtual wall (funguje jako zeď) a do módu lighthouse, díky jemuž Roombě rozdělíte prostor do několika částí, které postupně uklízí. Tento úklid je pak efektivnější, zejména ve velkých složitých prostorách.

Dobíjecí základna. Po dokončení úklidu Roomba sama zajede do dobíjecí základny, kterou najde pomocí IR paprsků.

Na trhu je v ČR nyní několik modelů Roomby, které se od sebe vzájemně liší.

Nejnižší model je 520 (dříve 530). Tento model obsahuje pouze dobíjecí základnu a nelze jej programovat. Součástí balení není ani virtuální stěna (lze ji však dokoupit)

Model 555 (dříve 560). Tento model lze programovat, součástí balení je dobíjecí základna a jedna virtuální zeď. Bohužel oproti dřívější 560 nemá zabudovaný radiový příjmač, tudíž neumí pracovat s majáky. Lze dokoupit dálkový ovladač na principu IR komunikace.

Model 563 PET (dříve 562 PET). Tento model je stejný jako 555, navíc má velkokapacitní sběrný koš pro zvířecí chlupy a další virtuální zeď. Taktéž oproti dřívější 562 PET neumí pracovat s majáky.

Model 581 (dříve 580). Tento nejvyšší model lze programovat, součástí balení je dobíjecí základna, 3 majáky a dálkový ovladač na principu RF komunikace. Tento model má smysl si kupovat pouze tehdy, pokud máte v bytě  přechodové lišty nebo nízké prahy, které Roomba zvládne přejet. U vyšších prahů funkci majáků moc nevyužijete.

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode